ILMIAH CVT MALAYSIA

November 4, 2018

-ILMIAH CVTSB-

‎بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ 

‎السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Berita baik kepada pesakit diabetes. Selama ini pesakit di larang keras mengambil makanan manis dan tinggi kalori yang banyak dalam karbohaidrat Termasuklah nasi dan roti yang menjadi makanan rutin harian. Pada doktor dan para penyelidik sudah berbeza pendapat. Yang mana perlu kita percaya. Penyelidik hari ini mengkaji terapi pemakanan telah mula dengan pengetahuan yang lebih terbuka. Kebimbangan adalah kerana gula bertambah dalam darah. Bermaksud metabolisma pesakit yang perlu di rawat. Bukan menyalahkan gula. Teknikalnya adalah mengubah gula menjadi tenaga dan pesakit juga bertambah tenaga.  Sampai bila pun pesakit tetap berada dalam keletihan dan adakalanya rasa nak pitam dan menggeletar. Ketika itu pandai pula pesakit dengan cepat mengambil apa sahaja gula untuk di makan. Termasuk gula ringkas untuk menyelamatkan diri dari kelumpuhan tenaga. Dalam beberapa saat sahaja gula yang di letak di lidah dan dikunyah yang belum sempat masuk dalam perut sudah pun memberi tenaga. Begitu cepat kesan gula menstabilkan energi tubuh. Bermakna isyarat sahaja yang di hantar kepada pankreas dan tenaga kembali normal. 

Pankreas untuk merembeskan insulin perlu kepada gula. Tidakkah kita sedar akan hakikat ini. Setakat ini belum ada pesakit yang sembuh walaupun dengan mengawal ketat malah ketakutan mengambil gula. Belum ada yang sembuh berduyun duyun malah silap sedikit sahaja makan gula dalam darah menjadi tinggi. Berbeza dengan orang yang tidak ambil kesah dah tidak pula sibuk untuk membaca indek gula masih tetap sahaja sihat. Keadaan tetap sama malah makin lesu dalam segala hal. Kebimbangan itu akan merendahkan metabolisma gula dalam darah. Keliru dan semakin keliru dan Itu lah psikologi mental pesakit diabetes. Yang mereka perlu fikirkan apa jenis buah yang ada kandungan gula sesuai untuk di makan. Yang patut mereka tahu gula tetap satu keperluan dan menjadi isyarat kepada pankreas. Yang patut mereka hindari adalah gula yang tidak ada nutrien malah rendah kalori. Namun para penyelidik sudah membenarkan mereka mengambil gula ringkas namun tetap tidak boleh berlebihan. Buat apa makan yang rendah kalori kerana itu hanya sampah yang tidak memberi pertukaran tenaga dan akan menambah kotor darah dengan lebihan gula yang tidak berguna atau di gunakan. Juga antara buah buahan dan sayur sayuran yang mana memiliki gula yang lebih baik. Dan kenapa kita di anjurkan makan gula dahulu sebelum mula makan karbohaidrat yqng lain. Dan yang patut kita tahu memakan gula ringkas dalam makanan ringan secara tunggal tanpa gula dalam kabohaidrat yang lain itulah yang menjadi punca gula dalam darah tinggi. 

BERSAMBUNG....

Oleh Prof Dr Norhisham Wahab.
www.colourvibrationtherapy.com.my

IG : @cvtmalaysia | @hydrotherapyice
FB: CVT Malaysia