ILMIAH CVT MALAYSIA

October 9, 2019

- ILMIAH CVTSB -

‎بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

‎السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Ada yang bertanya, Selama ini kita minum Air yang di masak baik untuk kesihatan. Kanser bukan sahaja terjadi kerana kekurangan vitamin B17 malah ia sangat berkaitan dengan air. Ilmiah air yang rugi jika di masak adalah air mineral asli. Kita masak kerana terpaksa. Air paip di bimbangi ada kuman. Tetapi klorin dan bahan kimia lain akan jadi lebih berat.  Tambahan jika kita masak berkali-kali dalam cerek yang sama. Maksud saya jika kita sudah ada air mineral yang berkualiti tetapi kita masih memasak air itu. Kita seperti minum Air mati. Tambahan pula kita minum Air suam di kedai makan yang pastinya Air itu tidak berkualiti dan bertambah berat. Kita masak air jika keadaan terpaksa. Seperti air paip yang di bimbangi ada kuman. Masak air di katakan akan menghilangkan klorin dalam air penapis dan dakwaan itu juga tidak benar. Bahan kimia dan zat air menjadi pekat dan berat. Tambahan jika kita masak berkali-kali dalam cerek yang sama menjadikan air bertambah liat. Lebih bahaya jika cerek aluminium yang akan terhakis kesan oksidasi pada dinding cerek. Itu salah satu penyebab kanser. Namun jika di masak juga molekul air boleh stabil semula setelah air kembali sejuk. Jika kita terpaksa juga minum Air yang sudah di masak pastikan air sudah dalam keadaan sejuk . Air mineral itu akan kembali stabil molekulnya. Tetapi kepekatan kimia yang berat tetap sama bahaya walaupun di minum sejuk. 

Minuman sejuk dan dingin tidak sama. Jika nak dingin jangan lupa letak ais. Salah satu kelebihan Ais ada kesan pelarut bagi menghakiskan zat berat. Sebab kegagalan kita memahami kemurnian air minuman maka sebab itu hospital di negara kita penuh sesak. Gula dan garam tinggi dalam darah semua berkaitan air yang tidak murni lagi. Tetapi jika air tidak di masak kuman seperti Ecoli dan sebagainya mengundang bahaya yang lain. Bermakna memasak air minuman kerana terpaksa. Andai kita sudah membeli air mineral seperti Avian atau air bukit maka jangan lagi di masak untuk merawat kencing manis dan sebagainya. Air yang baik sebenarnya akan menjadi ubat semulajadi. Tubuh kita penuh dengan air. Tetapi jika kita nak minum kopi tetap kita masak air. Bahan  dan apa sahaja yang ada dalam zat kopi menggunakan air yang panas tidak sama musnahnya dengan air mineral yang di masak untuk di minum. Zat kopi masih stabil bersama air yang di masak. Agaknya masih ramai yang keliru dan tidak faham mengenai ilmiah air mineral yang baik dan berkhasiat. Masih ramai memilih Jalan selamat hanya meminum air RO. Wal hal dari segi jangka panjang pula air RO lebih merugika kesihatan tulang. Atau kena bagi soalan yang spesifik yang mungkin lebih tepat untuk saya jelaskan.

Oleh Prof Dr Norhisham Wahab.
www.colourvibrationtherapy.com.my
IG : @cvtmalaysia | @hydrotherapyice
FB: CVT Malaysia
Blog : cvtmalaysia.blogspot.com.my